Blog

A japán szakácskések fajtái felhasználás szerint

A japán szakácskések fajtái felhasználás szerint

A japán szakácskéseket már évszázadok óta alkalmazzák az élelmiszerek-előkészítésében. A japán tradíciókat nagyon komolyan véve, az egyes szakácskések felhasználásának megfelelően, sokféle típusú szakácskés létezik. Az alapkésektől a speciális eszközökig, a japán szakácskések nagyfokú precizitást tesznek lehetővé a főzési hőzzávalók előkészítése és a tálalás során. A japán szakácskések előnyei közé tartozik a könnyű használat, az alacsony karbantartási igény és a tartós felhasználásuk, valamint kiemelkedő éltartásuk. Az alábbiakban részletes ismertetést adunk a japán szakácskések fajtái felhasználás szerinti kategóriákról a jobb megértésük céljából.

A japán szakácskésnek hét különböző típusa van, amelyeket általában az alapvető konyhai feladatokhoz használnak. Ezek a típusok – santoku, nakiri, yanagiba, deba, gyuto és usuba – több száz éve létező japán sokoldalú konyhai eszközök, amelyeket a nagy japán gasztronómiai hagyomány pozitív szellemében készülnek a mai napig.

Az ízek precízkezelésének köszönhetően a japán konyhai eszközök egyre népszerűbbek az európai országokban és az Egyesült Államokba is.

 

Mi a különbség az európai és japán szakácskések között?

Egy szembetűnő különbség az európai és amerikai szakácskésekhez képest, hogy az azonos méretű és alakú késeknél vizsgálva a japán szakácskések jelentőssen könnyebbek. Ez annak köszönhető, hogy jellemzően a japán kések pengeacélja sokkal keményebb (HRC) és ennek köszönhetően már vékonyabb pengével is ugyanazt a szilárdságot érik el. A vékonyabb penégnél vékonyabb élszöget tudnak kialakítani, így a vágások is tisztábbak és kevesebb erőkifejtéssel érhetőek el. Az európai szakácskések jellemzően 20 fokos élszögűek, míg a japán szakácskések 15, vagy akár 10 fokosak is lehetnek. Igy már nem is olyan nehéz elképzelni, hogy egy könnyebb, éltartóbb és precízen vágó japánszakácskés miért lehet olyan népszerű az egész világon.

 

Japán szakácskés gyártók

Japánban tradicionálisan sok manufaktúra gyárt kézzel kovácsolt szakácskéseket. Ezek a kis cégek sokszor még a több száz éves családi tradíciók alapján kovácsolják a késeket. Jellemzően kis darabszámban készülnek és ezért sokszor extra magas áron értékesítik őket. A Japán kultúra iránt rajongók szívesen vásárolják ezeket a konyhai késeket.
Seki az egyik fő központja a késgyártásnak japánban és több mára már világhíres cég innen indulva hódította meg a világ konyháit minőségi késeikkel.
Ezek közül ismertségében és minőségében kiemelkednek például a KAI szakácskés választéka, melynek például a több rétegből kovácsolt damaszuszi acél késeit a profi séfek is nagyon kedvelik az egész világon.
Az Mcusta Zanmai szakácskések szintén ebben a szegmensben versenyeznek, a gyönyörűen damaszkolt pengékkel, és minőségi markolatokkal.
A Kasumi konyhakések, az egyszerűbb kialakítású, közepes árfekvéstől, a drágább damaszk pengés szakácskésekig lefednek minden igényt.
A Global szakácskések pedig a teljesen fém markolatukról és jellegzetes formájukról ismertek. 

 

Jellegzetes japán konyhakés típusok

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a különböző japán szakácskéseket és konyhai használatukat, kiemelve ezeket a típusokat: santoku, nakiri, yanagiba, deba, gyuto.

 

Santoku

 

Japánban a santoku a közepes méretű szakácskés, amely húsok daraboláshoz, tengeri ételek előkészítéséhez, zöldségek darabolására használnak. A santoku magas formája segít a magas, vastagabb konyhai alapanyagok, például húsok vágásához. Ezt a formát már a világ szinte összes konyhakés gyártó cége beemlete a késválasztékába.
Nézd meg a sanoku késeket a japán és a világ többi tájáról való gyártóitól itt >>>

Nakiri

 

A Nakiri jellegzetes japán szakácskés, melyet főleg zöldségek vágásához és aprításához használnak. Ez a típusú penge a legideálisabb a nyers zöldségek, gyümölcsök darabolásához. A speciális formájának köszönhetően ez a szakácskés ideális zöldséget szeletelésére, aprításra, csíkok, illetve kockák levágására. Létezik szimmetrikus V és asszimetrikus, fél V pengéjű változat is.
Nézd meg Nakiri kés választékunkat itt >>>

Yanagiba

 

A yanagibának is nevezett szeletetelőkés jellemzően a tengeri halak feldolgozására használják Japánban. Különlegessége az asszimetrikus penge. Ezeknél a késeknél számít, hogy a felhasználó jobb- vagy balkezes, mert a késpenge egyik oldala teljesen egyenes, így nem a klasszikus V alakú. Az egyenes oldalán csúsztatják a pengét a vágás során. Az él formájának köszönhetően a penge rendkívűl éles lehet, ami a halak hosszanti, precíz vágásához ideális. Élezésnél fenőkő vagy speciális élező szükséges. 
Nézd meg Yanagiba kés választékunkat itt >>>

Deba

 

A deba sokoldalú, vastag szakácskés, amelyet robosztus pengéjének köszönhetően leegyszerűsíti a csontos halak vágását, darabolását. Szintén speciális élezésű, mert ennél a késnél is asszimetrikus fél V alakú a penge. Ennek köszönhetően ideális vágáshoz és daraboláshoz.
Nézd meg Deba kés választékunkat itt >>>

Gyuto

Végül a gyuto, a klasszikus japán szakácskés, amelyet mindenféle konyhai feladatra használnak japánban. Ez a konyhakés hasonlít leginkább a klasszikus európai szakácskések formájára. A penge mérete a felhasználástól függően akár 27 cm is lehet.

 

Ez alapján látható, hogy a japán szakácskés típusai sokféle különféle konyhai alapanyag különböző módokon való feldolgozásához használhatók, úgy mint a hal, a hús, a zöldségek és még sok más. Használatukat el kell sajátítani, de gyakorlattal segít minket a változatos, ízletes és egészséges ételek elkészítésében.

Érdemes megnézned japán szakácskés választékunkat itt >>>