Blog

Japán szakácskések élezése fenőkővel

Késvadász Webáruház
Japán szakácskések élezése fenőkővel

A japán szakácskésekhez hozzá tartozik a tradícionális élezés is. Természetesen nem feltétlenül szükséges így élesen tartanunk késeinket, ez inkább a hagyomány része a mai élezési technikák világában. Azt viszont nem vonhatjuk kétségbe, hogy a legkíméletesebb és a legcélravezetőbb módszer. 

Sokakat megriaszt ez a módszer, mert valóban körültekintést és odafigyelést igényel. Ha viszont vásárolunk egy sok tízezer forintba nerülő japán szakácskést, akkor szeretnénk azt évekig szép és használható állapotban tartani. Fontos különbség még, hogy a japán késeknél vannak hagyományos szimmetrikus élű pengék és asszimetrikus, egy oldalas pengék is. Most megmutatjuk, hogyan kell élezni fenőkővel különböző éltipusoknál.

Előkészítés:

Használat előtt a fenőkövet körülbelül 10 percig teljesen meg kell áztatni vízben.
Győződj meg arról, hogy élezés közben a kő felülete mindig nedves legyen. Ezzel biztosítjuk a kés megfelelő hűtését élezés közben.

Kétoldalas, szimmetrikus pengés szakácskések élezése:

a. Helyezzd a penge egyik oldalát a fenőkőre.
b. Az élezést kezd a penge hegye irányából. Húzzd meg a kést körülbelül 15 ° szögben a fenőkövön, miközben a pengét enyhe nyomással mozgatod magad felé. Ismételd meg ezt a folyamatot mindaddig, amíg érezhetően élesebb lesz a kés.
c. Fordítsd meg a kést, és folytassd a kés másik oldalának élezésével, a fentebb leírtak szerint. Ügyelj arra, hogy mindkét oldalon azonos számú húzást végezz, hogy ne legyen  asszimetrikus a penge. Fontos az is, hogy az élszöget mindig azonos módon tartsuk úgy, hogy szimmetrikusan élesített pengét eredményezzen.
d. Óvatosan öblítse le a kést és a fenőkövet forró vízben.

Kétélű, szimmetrikus pengéjű japán szakácskés élezése fenőkővel

Az élszög tartásában segítség lehet egy élszögtartó, amit itt találsz >>>

Egyoldalas, asszimmetrikus pengés szakácskések élezése:

a. Először fektesd a pengének az él oldalát a fenőkőre úgy, hogy az él feküdjön fel a köre.
b. Kezd a penge hegyéről. Húzzd magad felé a kést 45 ° -os szögben a fenőkő  felett, miközben a pengét könnyedén mozgatod a tested felé. Ismételd meg ezt a folyamatot mindaddig, amíg megérzed az élét.
c. Fordítsd meg a kést. Most fektesd a penge sima felét a fenőkőre, és folytasd az élezést - de csak körülbelül 1/10-szer, mint amikor a kés másik oldalát élezted.
d. Óvatosan öblítsd le a kést és a követ forró vízben.

Egyélű, aszimmetrikus pengéjű japán szakácskés élezése fenőkővel

Nagyon sok féle fenőkő létezik, de az a tanácsunk, hogy vásárolj kétoldalas fenőkövet kétféle finomságú oldallal.
Itt találod a fenőköveket, amiből választhatsz >>>