A rozsdamentes acél konyhai kések kevésbé igényesek a gondozásuk során. Krómot és egyéb elemeket tartalmaznak, amelyek jobban ellenállnak a külső környezetnek, mint a rozsdamentes (szénacélból) készült kések. Nem szabad azonban teljesen elhanyagolni őket. Használat után el kell mosni, és lehetőleg szárazra kell törölni őket. Ha a késeket késtartó blokkban tartjuk, a legjobb, ha szárazon tesszük oda. Ha huzamosabb ideig használat nélkül hagyjuk a kést, nem árt megkenni némi étolajjal (csak kerüljük azokat, amelyek gyorsan avasodnak, pl. lenmagolaj). Annak ellenére, hogy az acél rozsdamentes acélnak minősül, kedvezőtlen körülmények között patinássá válhat, ha nem vigyázunk a késre.
Teljesen elfogadhatatlan a kések mosogatógépben történő mosása. A mosogatógépekben használt nagyon durva vegyszerek a penge elszíneződését okozhatják, tartósan károsíthatják a markolatot vagy azok bevonatát, a magas hőmérséklet pedig a vágóél megedzését (keményedését) okozhatja. Ugyanebből az okból kifolyólag ne használjunk kést a zöldségek vagy a húsok keménységének ellenőrzésére a forrásban lévő húslevesben.
Ne vágjunk velük fagyott húst, gyümölcsöt vagy zöldséget. A csontos húsokat csak speciális, rugalmas késsel csontozzuk ki. Csontot ne vágjunk kettő velük.